Populära inlägg

måndag 24 januari 2011

Digital koma

Tror att den digitala koman har slagit till. Känner mig oinspirerad och intresserad. IKT är ju roligt och att skriva och reflektera kring IKT-verktygens möjligheter för lärare är ju normalt en drömuppgift. Men inte idag... 

torsdag 20 januari 2011

Virtuella världar

Virtuella världar är något som jag endast träffat på i liten skala tidigare. Visst har jag sett det och testat det i spel, men det är inget som jag direkt har fastnat för. Tror inte att detta är något som är aktuellt för min arbetsplats, det kräver nog lite mer intresse både från mig och kollegorna. Eleverna skulle säkert gilla det. Tycker att det var ett rätt bra arbete som studenterna gjort om Harlem på 20-talet.
Det häftigaste bland virtuella världar som jag har provat är nog någon form av simulatorer. Då är man verkligen på plats i en annan värld, både syn, hörsel och känsel är där. Jättehäftigt! För er som ännu inte provat spel på denna nivå så rekommenderas det verkligen. Vet inte vart man hittar det på bästa stället i Sverige, men Disney world Florida har åtskilliga. Någon som har tips på platser i Sverige, gärna i Stockholm?

Lärande spel

Jag valde att spela på SVT-sidan.  I min yrkesroll har jag blivit erbjuden att köpa in olika typer av lärande spel. Dels var det ett mattespel där man ska lösa tal för att kunna tanka sin rymdraket (spelet verkade så där när jag kollade hemsidan) och dels var det ett spel som handlade om att bygga upp en stad, lösa uppgifter osv. Den sistnämnda såg vi många intressanta användningsområden för och vi var riktigt sugna på att köpa in det, men det blev aldrig av. Jag kommer inte ens ihåg vad programmet heter längre. Någon som kan hjälpa till? Någon som testat den i undervisningen?

E-möten

Enligt mig är möten över nätet ett mycket bra verktyg för samarbete. Jag har läst flera olika kurser på distans mot olika lärosäten i Sverige och då har vi använt oss av E-möten i olika form. Tack vara de olika verktygen har vi kursare kunnat samarbeta, diskutera och genomföra olika arbeten, gruppuppgifter och diskussioner trots att vi befunnit oss på olika platser i Sverige och världen. Helt perfekt! Jag har provat flera olika verktyg så som Adobe Connect, Marratech, MSN, Skype.
De teknikproblem som jag har stött på är främst ljudet som kan bli dåligt om man inte har bra headset. Dessutom kan det ibland bli problem med ljudet om det är många som pratar samtidigt. Räcka upp handen systemet brukar då få träda in för att få bättre ordning på samtalet.

fredag 14 januari 2011

Interaktiva tavlor

Denna uppgift känns mycket passande för mig då jag vet att skolan jag arbetar på är på väg att köpa in smartboards. Jag valde därför att läsa mer om och fördjupa mig kring just smartboards.

Smartboards verkar vara ett system som inte är alltför ovanligt bland de skolor som använder interaktiva tavlor. Det känns bra då utbytet av lektioner och utvecklingen av material säkert lär gå framåt. Flera läromedelsföretag har utvecklat särskilda produkter för just smartboard vilket också känns positivt. Smartklubben verkar även det vara ett bra initiativ.

Fördelar:- gör om, om, om och igen. Perfekt sätt att träna på.
- spara det du gjort hittills, ta fram igen, skriv ut, ta med hem, titta en gång till. Bra och enkelt att kunna repetera, både för eleven, läraren och föräldern. Många föräldrar vill och behöver ha koll på vad som sker i klassrummet för att lättare kunna hjälpa sina barn hemma. Även positivt för barn med annat modersmål och de som behöver specialpedagogiskt stöd. Ibland säger en bild mer än tusen ord.
- I och med kopplingen till Internet har man alltid de senaste kartorna och informationen tillgänglig och behöver inte förklara för eleverna vad DDR är och varför inte vitryssland syns på kartan.
-verkar vara ett bra sätt att ha genomgångar i matematik. Vinklar, temperatur, klocka etc. Kan annars vara svårt att gå igenom så alla ser. Här kan man ju förstora och förminska och göra en gång till. Eleverna kan även fortsätta att träna själva på tavlan.
- elevaktivitet. Vill man så kan eleverna engageras och bli mer aktiva i arbetet med tavlan istället för att vara passiva bisittare vid den traditionella tavlan.

Nackdelar:
- Läraren behöver fortbildning både om själva tavlan men även om Internet, IKT och digitala medier. Om inte läraren har kunskap om möjligheterna och hur tavlan ska användas blir den bara en onödigt dyr skrivtavla
- Filformaten. En nackdel är om inte filformaten som används i smartboard kan läsas i en vanlig PC. En annan nackdel är tvärtom om vanliga filformat inte kan läsas i smartboarden. Detta kan man i och för sig gå runt om det enbart är visa man vill göra, men det blir svårare att använda annat material i just smartboardens program.

torsdag 13 januari 2011

Symbaloo -Tjoho!

Jag blev rätt tagen av Symbaloo. Symbaloo har skapat det som många med mig efterlyser, ett nätverk av och för och med lärare världen runt. Häftiga grejer det här! Detta är ett verktyg som jag kommer att fortsätta undersöka och använda ett tag framöver. Förhoppningsvis ger det mig lite av det som jag ännu saknar vad gäller just nätverkande med kollegor, utbyte av idéer samt möjligheter att slippa uppfinna hjulet gång på gång. Undrar om det är många i Sverige som använder det? Det finns ju inte på svenska än, kanske vågar lärarna sig inte ut i den engelskspråkiga världen?

Redigering i Bilda

Det finns en hel del att både skapa och delta i. Först klickade jag runt och läste vad andra gjort, skrev ett par kommentarer och kopierade ner tankar och idéer för eget bruk. Det hela kändes enkelt. Jag gillar idén med projektgrupper. Mycket praktiskt och användbart. Jag skapade ett diskusisonsforum med en fråga som jag tycker är viktig och rör lärplattformar. Det är lite tidigt än att se vad jag får för resultat av diskussionsforumet, men den kommer kanske framöver.

Lärplattformar

Olika lärplattformar verkar vara lite ”inne” och på tapeten. I kommunen där jag arbetar så pratas det mycket om att vi måste ha en plattform. Tyvärr verkar många inte riktigt förstå vad det är som behövs och vad vi ska använda den till, men att vi ska ha den är alla överens om. Eftersom informationen till oss vanliga anställda och framförallt bristen på information ifrån blivande användare är mycket begränsad och endast projektgruppen som säkerligen består av vanliga tjänstemän (som vanligt) så blir jag inte förvånad om plattformen som tillslut kommer på plats är katastrof eller i alla fall bristfällig för användarna, men dyr för kommunen.
För mig känns det viktigt att plattformen är användarvänlig och att den innehåller de funktioner som användaren behöver. Den ska även innehålla möjligheter till ombyggnad och utbyggnad om det visar sig önskvärt. Om den inte är användarvänlig så klarar jag mig bättre utan känns det som. Vid ett tillfälle för ett par år sedan hade vi en plattform på min dåvarande arbetsplats som verkligen var fel för det vi behövde den till så ingen använde den förutom till de uppgifter som chefen beordrade oss till. Vid dessa tillfällen innebar det dubbelarbete eftersom jobbet redan var gjort på annat sätt, men nu var tvunget att göras igen. Såg dock ganska bra ut för galleriet, chefen fick fina kommentarer av hennes chefer och vi betalade en massa pengar…
För mig som lärare (för yngre barn) skulle jag nog vilja ha med följande funktioner:
- Mail
- Annan kommunikationsmöjlighet med eleverna, för inlämning och utdelning av arbeten/uppgifter/info
- Portfoliomapp för elevernas arbeten
- Plats för och sökmotor för allehanda dokument, både mallar, arbetsplaner men även faktiska kursplaner och ”lagtexter”
- Plats för och sökmotor för planering av lektioner, tips och material att dela med sig av mellan kollegor
- Bra och enkel koppling till IUP och den ”dagliga utvärderingen”. Denna ska även kunna användas till skriftliga omdömen och för alla inblandade lärare. Möjlighet att stänga och öppna för att föräldrarna ska kunna få tillgång till den färdiga informationen, men inte till arbetsmaterialet.
- Möjlighet att kopiera och spara information på flera olika ställen
- Möjlighet att koppla på nya tjänster/program som för tillfället känns aktuellt i arbetet. Tex om vi använder oss av ett externt digitalt matteprogram