Populära inlägg

fredag 14 januari 2011

Interaktiva tavlor

Denna uppgift känns mycket passande för mig då jag vet att skolan jag arbetar på är på väg att köpa in smartboards. Jag valde därför att läsa mer om och fördjupa mig kring just smartboards.

Smartboards verkar vara ett system som inte är alltför ovanligt bland de skolor som använder interaktiva tavlor. Det känns bra då utbytet av lektioner och utvecklingen av material säkert lär gå framåt. Flera läromedelsföretag har utvecklat särskilda produkter för just smartboard vilket också känns positivt. Smartklubben verkar även det vara ett bra initiativ.

Fördelar:- gör om, om, om och igen. Perfekt sätt att träna på.
- spara det du gjort hittills, ta fram igen, skriv ut, ta med hem, titta en gång till. Bra och enkelt att kunna repetera, både för eleven, läraren och föräldern. Många föräldrar vill och behöver ha koll på vad som sker i klassrummet för att lättare kunna hjälpa sina barn hemma. Även positivt för barn med annat modersmål och de som behöver specialpedagogiskt stöd. Ibland säger en bild mer än tusen ord.
- I och med kopplingen till Internet har man alltid de senaste kartorna och informationen tillgänglig och behöver inte förklara för eleverna vad DDR är och varför inte vitryssland syns på kartan.
-verkar vara ett bra sätt att ha genomgångar i matematik. Vinklar, temperatur, klocka etc. Kan annars vara svårt att gå igenom så alla ser. Här kan man ju förstora och förminska och göra en gång till. Eleverna kan även fortsätta att träna själva på tavlan.
- elevaktivitet. Vill man så kan eleverna engageras och bli mer aktiva i arbetet med tavlan istället för att vara passiva bisittare vid den traditionella tavlan.

Nackdelar:
- Läraren behöver fortbildning både om själva tavlan men även om Internet, IKT och digitala medier. Om inte läraren har kunskap om möjligheterna och hur tavlan ska användas blir den bara en onödigt dyr skrivtavla
- Filformaten. En nackdel är om inte filformaten som används i smartboard kan läsas i en vanlig PC. En annan nackdel är tvärtom om vanliga filformat inte kan läsas i smartboarden. Detta kan man i och för sig gå runt om det enbart är visa man vill göra, men det blir svårare att använda annat material i just smartboardens program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar